Kako povećati efikasnost goriva – 1.deo

02.09.2009.

Kako povećati efikasnost goriva – 1.deo

Ovaj tekst je lista jednostavnih saveta i efikasnih načina koji mogu da vam posluže da vaše vozilo ekonomičnije troši gorivo. Ukoliko imate neki savet koji nije na ovoj listi, slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo ga uključiti na našu listu.

Pametno koristite brzine

Vozite u najvećoj mogućoj brzini jer na ovaj način ne naprežete dodatno motor i time štedite gorivo. Automobil koji u trećoj brzini ide 60km/h troši i do 25% više goriva nego da kad istu ovu brzinu postiže kada je u petoj brzini.

Vozite nežno

Mislite unapred! Koristeći mali gas i izbegavajući naglo kočenje smanjićete i potrošnju goriva i habanje. Probajte da predvidite ritam saobraćaja i prilagodite stil i brzinu vožnje kako biste što manje ubrzavali i kočili. Istraživanja pokazuju da stil vožnje primeren saobraćajnoj situaciji, može da uštedi i do 30% goriva.

Ugasite motor

Postoje dve strane kad je ovaj savet u pitanju. Gašenje motora na kratak vremenski interval će ustvari povećati potrošnju goriva usled ponovnog paljenja motora. Takođe katalizator neće raditi pod punom temperaturom, što će smanjiti efikasnost vašeg automobila i povećati količinu zagađenja koju prouzrokujete. Međutim, ako se zaustavite na duže od par minuta, onda će vaš automobila potrošiti manje goriva ukoliko isključite motor.

Olakšajte automobil

Razmislite dobro šta vam je sve potrebno za put. Ako vam je nešto nepotrebno, nemojte to spakovati. Što je manja težina tereta koju nosi automobil, manja je i potrošnja goriva.

Vozite odgovarajuće gume

Procenjuje sa da je oko 50% guma na putevima pod manjim pritiskom od optimalnog. Pored toga što se time gume više habaju, to smanjuje i efikasnost goriva koje trošite. Proveravajte pritisak u gumama barem svake dve nedelje. Na povećanje potrošnje goriva (a i na vašu bezbednost!) takođe utiču i pohabane gume, pa je preporučljivo da redovno porveravate dubinu šare. Ukoliko treba da zamenite gume onda uzmite u obzir neke od novijih „eko“ guma koje su posebno dizajnirane da štede gorivo i čuvaju životnu sredinu. Pogledajte kako još gume utiču na potrošnju goriva i šta povodom toga planira da u narednom periodu preduzme Evropska Komisija.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express