Iskoristi popuste za isporuku guma kod vulkanizera
Iskoristi popuste za isporuku guma kod vulkanizera

Koje gume bolje prijanjaju – novi ADAC test za zimske gume 225/45 R17

28.09.2023.

Sneg, led, suvo, mokro i hladno vreme: ko se bolje nosi sa različitim uslovima tokom zimskih meseci?

Ukoliko želite da kupite nove zimske gume za svoj automobil, verovatno je da sebi postavljate ova pitanja. Saznajte pre kupovine kako su pojedine gume prošle na najnovijim ADAC testovima, pa uključite ove rezultate u razmatranje kod donošenja odluke.

Kako se gume ponašaju na suvom i mokrom putu, a kako po snegu i ledu, može se utvrditi samo kroz opsežne testove. ADAC u saradnji sa raznim evropskim organizacijama za zaštitu potrošača testira gume po precizno definisanim metodama. Za svaki test, model se kupuje u malim količinama od najviše šest nezavisnih prodavaca.

Za ovu zimsku sezonu u dimenziji 225/45 R17 testirano je šesnaest različitih proizvođača, a testno vozilo je bilo VW Golf.

Testno vozilo na ADAC testiranju je bilo VW Golf.
ADAC Marc Wittkowski

Ukratko o tome kako izgleda plasman

Četiri modela su se plasirala sa ocenom „dobar“, njih jedanaest sa „zadovoljavajući“,  a jedan model je totalno podbacio. Ovde vredi pogledati detaljnije rezultate, jer u zavisnosti od pojedinčanih vozačkih sklonost, „zadovoljavajući“ modeli, koji su obično i jeftiniji, mogu se pokazati kao preporučljivi za kupovinu.

Novi kriterijum za testiranje zimskih guma

Kao i kod testiranja letnjih guma, ADAC dalje razvija šemu evaluacije i za testiranje zimskih guma – konačna ocena sastoji se od pojedinčanih ocena za bezbednost vožnje i ekoloških performansi.

Najvažniji element koji čini 70% ocene odnosi se na bezbednost tokom vožnje na suvom, mokrom i snegom prekrivenom putu. Habanje, potrošnja goriva i buka su deo ekološke ravnoteže i čine 30% ocene. Težina guma, masa habanja i sadržaj zagađivača ili sertifikat proizvođača, takođe su uključeni u ovu ocenu.

Ocene po ADAC-u izgledaju ovako –

Vrlo dobar (0,6 – 1,5)

Dobar (1,6 – 2,5)

Zadovoljavajuć (2,6 – 3,5)

Dovoljan (3,5 – 4,5)

Nezadovoljavajuć (4,5 – 5,5)

Koje gume bolje prijanjaju – novi ADAC test za zimske gume 225/45 R17
ADAC

Jubilarno ADAC testiranje – 50 guma za 50. godišnjicu

Rezultati testa za dimenziju 225/45 R17

Continental WinterContact TS 870

Ocena ADAC- 2.0; Bezbednost – 2.0; Ekologija – 2.0

Michelin Alpin 6

Ocena ADAC- 2.2; Bezbednost – 2.3; Ekologija – 1.8

GoodYear UltraGrip Performance +

Ocena ADAC- 2.2; Bezbednost – 2.3; Ekologija – 2.1

Dunlop Winter Sport 5

Ocena ADAC- 2.4; Bezbednost – 2.6; Ekologija – 1.8

Vredestein Wintrac PRO

Ocena ADAC- 2.6; Bezbednost – 2.7; Ekologija – 2.3

Semperit Speed Grip 5

Ocena ADAC- 2.6; Bezbednost – 2.8; Ekologija – 2.1

Hankook Winter i*cept RS3

Ocena ADAC- 2.6; Bezbednost – 2.7; Ekologija – 2.4

Giti GitiWinter W2

Ocena ADAC- 2.7; Bezbednost – 2.6; Ekologija – 2.9

Kumho Wintercraft WP52

Ocena ADAC- 2.7; Bezbednost – 2.7; Ekologija – 2.8

Apollo ASPIRE XP Winter

Ocena ADAC- 2.8; Bezbednost – 2.9; Ekologija – 2.6

Nokian Tyres WR Snowproof

Ocena ADAC- 3.0; Bezbednost – 3.2; Ekologija – 2.4

Pirelli Cinturato Winter 2

Ocena ADAC- 3.0; Bezbednost – 3.3; Ekologija – 2.2

Yokohama BluEarth-Winter V906

Ocena ADAC- 3.0; Bezbednost – 3.0; Ekologija – 2.9

Sava Eskimo HP2

Ocena ADAC- 3.0; Bezbednost – 3.4; Ekologija – 2.2

Bridgestone Blizzak LM005

Ocena ADAC- 3.2; Bezbednost – 3.2; Ekologija – 3.1

Koje gume bolje prijanjaju – novi ADAC test za zimske gume 225/45 R17

Četiri vrlo izbalansirana modela

Četiri modela su se na testnom vozilu VW Golf pokazala kao posebno izbalansirana i stoga se mogu oceniti ukupnom ocenom „dobar“. Međutim, ovi modeli imaju različite fokuse, pa je važno da pogledate detalje ocena za ove modele i napravite izbor u  zavisnosti od onoga na čemu je vama fokus.

Continental WinterContact TS 870 je postigao balans između odličnih voznih perfomansi i najboljih mogućih ekoloških perfomansi, sa top ocenama na zimskom, mokrom putu. 

Michelin Alpin 6 i GoodYear UltraGrip Performance + su se takođe pokazale kao „dobre“ sa vrlo sličnim performansama, pri čemu je Michelin bolji samo u pogledu ekoloških performansi zahvaljujući  boljoj predviđenoj ostvarenoj kilometraži (previđeno 61.000 km, a GoodYear 54.400). Sa sličnom visokom kilometražom, pa shodno tome i dobrim ekološkim balansom,  Dunlop Winter Sport 5, penje se na pobedničko postolje uprkos slabijim performansama na mokrom.

Velika grupa jedanaestorice

U ovoj grupi „zadovoljavajućih“, stil vožnje pojedinca igra još veću ulogu u izboru u odnosu na one iz grupe „dobar“. Ovde se nalaze gume koje imaju male slabosti na suvom, mokorom i snežnom putu, ali se pokazuju dobro u ekološkom smislu. Kupci kojima ne smeta odgovarajući nedostatak, a u skladu sa stilom vožnje, mogu ovde za sebe da pronađu dobro rešenje.

Koje gume bolje prijanjaju – novi ADAC test za zimske gume 225/45 R17
ADAC Marc Wittkowski

ADAC je simbol za sigurnu i efikasnu vožnju

Nokian Tyres WR Snowproof, a posebno Pirelli Cinturato Winter 2 i Sava Eskimo HP2 se ponašaju dobro na suvom, ali na žalost Sava i Nokian ne mogu da impresioniraju na mokrom, dok Pirelli ima dobre preformanse na mokrim i snežnim putevima.

Na mokrom, Bridgestone Blizzak LM005 postavlja rekord ispred Hankook Winter i*cept RS3, ali gubi bolju ukupnu ocenu zbog svojih slabosti na snežnim putevima, kao i Yokohama BluEarth-Winter V906, Apollo ASPIRE XP Winter i Semperit Speed Grip 5.

Sa predviđenom kilometražom od 36.100 i visokim stepenom habanja guma, Bridgestone Blizzak LM005 ima slabiju ocenu iz ekoloških performansi. U ovoj dimenziji Kumho Wintercraft WP52 postavio je standard sa predviđenih  64.000 kilometara, čak i iznad dobro poznate otpornosi na habanje modela Michelin Alpin 6.

Na dnu tebele

„Nezadovoljavajući“, na samom dnu tabele je Kormoran Snow iz Poljske. Pored najlošijih perfomansi na suvom, on takođe pokazuje i najlošije ponašanje na mokrom. Najbolji primer je kod kočenja na mokrom: na tački u kojoj se testno vozilo sa gumama Hankook Winter i*cept RS3 već zaustavilo, sa gumama Kormoran vozilo se kreće brzinom od 36 km/h.

Sa najlošijim rezultatima po pitanju akvaplaninga, kao i sa niskim nivoom prijanjanja, lošim upravljanjem prilikom skretanja na mokrom, guma se može klasifikovati kao „loša“. Ne pomaže ni to što je guma nudila daleko najbolje performanse na snegu.

Ovo su ukratko osnovne informacije o rezultatima sa poslednjeg testiranja za zimske gume u dimenziji 225/45 R17. Mnoge od guma koje su bile na ADAC testiranju nalaze se i na našem sajtu. Potražite ih na adresi Internet prodaja guma.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express