Lego – najveći proizvođač guma na svetu!

25.03.2021.

Šta biste odgovorili kada bi vas neko pitao ko je najveći proizvođač guma na svetu? Verovatno biste pomenuli kompanije kao što su Pirelli, Continental, Toyo ili neko drugo poznato ime. Međutim to nije u potpunosti tačno. Sigurno ćete se iznenaditi, ali najveći proizvođač guma na svetu je – Lego.

Lego je danska kompanija koja se bavi proizvodnjom igračaka, a najpoznatiji proizvod su im Lego kocke. Setovi ovih igračaka sastoje se od plastičnih kockica i mnogobrojnih raznovrsnih delova koji se uklapaju jedan u drugi. Uz svaki set dobija se i uputstvo za sklapanje. Međutim, tokom igre sa ovim kockicama, sklapanje vas može odvesti u nepregledni svet mašte u kojem možete kreirati sve što poželite. Ova igra nema granica i donosi mnogo uzbuđenja i deci i roditeljima. Mnogi od ovih setova igračaka sadrže vozila, točkove i naravno – gume.

Lego ušao u Ginisovu knjigu rekorda

2010. godine ova kompanija je proizvela 381 milion guma za svoje setove igačaka. Time su nadmašili sve druge proizvođače guma na svetu. Ovako veliki broj guma kvalifikovao ih je za Ginisovu knjigu rekorda 2011. godine.

Lego - najveći  proizvođač guma na svetu!

Kompanija je osnovana 1932. godine, a 1962. godine su prvi put u svoje setove uveli gume. 30 godina im je bilo potrebno da gume proizvedu kao samostalan deo, a do tada su se u setovima mogli pronaći samo kompletni točkovi. Iako su rađene od tvrde gume, njihov izgled je identičan standardnim gumama.

Nesumnjivo je da kompanija Lego za svoje setove proizvodi jako mnogo delova za automobile i razna druga vozila. 2016. godine polovina svih proizvedenih setova je uključivala točkove, što pokazuje da je količina guma koja se proizvodi na godišnjem nivou sve veća. Nije ni čudo. Treba zadovoljiti potrebe za vožnjom Lego minifigurica, koje, sa oko četiri milijarde rasutih po celom svetu, čine najbrojniju populaciju.

Lego - najveći  proizvođač guma na svetu!

Ovo je bila samo jedna od brojnih zanimljivosti koje prate popularne Lego kocke. A ukoliko isključimo proizvođača igračaka, neki od najvećih svetski proizvođača guma su Bridgestone, Michelin i GoodYear. Ali ovo je sasvim neka druga priča koju ćemo pričati nekom drugom prilikom.

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet Prodaja Guma.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express