Na velikoj nagradi Japana trijumfovao je Horhe Martin

02.10.2023.

Vozač Pramak Dukatija Horhe Martin trijumfovao je na Velikoj nagradi Japana, 14. trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata, koja je zbog loših vremenskih uslova trajala samo 12, umesto 24 kruga.

Španac je na stazi “Tvin Ring Motegi” upisao dvostruki trijumf, pošto je prethodno slavio u sprintu, a takođe je zabeležio treću pobedu ove sezone.

Martinu je najbliži bio Frančesko Banjaja na Dukatiju, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Repsol Honde Mark Markes.

Na velikoj nagradi Japana trijumfovao je Horhe Martin
Foto: Toshifumi Kitamura

Velika nagrada Japana bila je prepuna uzbuđenja, viđen je veliki broj borbi, a u izuzetno teškim uslovima najbolje se snašao Martin. Banjaja mu jeste bio najbliži, ali nije imao šansu da ga napadne jer su se uslovi na polovini trke pogoršali, zbog čega je i usledio prekid. Do tada se Markes sjajno probio, ispred Marka Becekija iz VR46 tima i vozača Aprilije i tako došao do svog prvog podijuma od sredine oktobra prošle godine i trke u Australiji, kada je bio drugi.

Iako je bio planiran restart 20 minuta posle prekida do njega nije došlo jer je ustanovljeno da je vidljivost loša. I pošto je završeno više od 50 odsto trke dodeljeni su puni bodovi, a takav rasplet znači da je Martin Banjaji prišao na tri boda zaostatka. Banjaja ima 319 bodova, Martin tri manje, a Beceki je treči sa 265.

Na velikoj nagradi Japana trijumfovao je Horhe Martin
Foto:Twitter Printscreen/MotoGP

Kiša je u Motegiju počela da pada pre samog starta, ali je trka proglašena kišnom baš kada je ona krenula. Svi su startovali na pneumaticima za suvo, poveo je Martin ispred Milera i Banjaje, ali čim je bilo jasno da se uslovi neće poboljšati većina vozača je otišla na promenu motora, a vođstvo je preuzeo test vozač Dukatija Mikele Piro koji menja povređenog Eneu Bastijaninija.

Pročitajte rezultate sa Velike nagrade Indije

Piro se, očekivano, nije dugo zadržao na čelu, a kada su svi bili u boksu Espargaro je bio taj koji je preuzeo prvu poziciju, ispred Markesa i Banjaje, ali je Martin započeo svoj nalet i nije mu mnogo vremena bilo potrebno da izbije na čelo, dok je Banjaja preuzeo drugo mesto. Vozač Pramaka je održavao prednost oko sekunde, dok je aktuelni šampion bio manje od sekunde ispred Markesa, koji se sjajno probio, da bi na polovini trke usledio prekid jer su se uslovi dodatno pogoršali.

U trenutku kada je istaknuta crvena zastavica iza najbolje trojice sledili su Beceki, Espargaro i Miler. Prekid je trajao oko 20 minuta, da bi ponovo bile istaknute crvene zastavice tokom kruga za zagrevanje i proglašen kraj trke. Martin je bio nešto manje od sekunde i po ispred Banjaje, čija prednost u odnosu na Markesa je bila šest desetinki. Beceki je bio najbolji među ostalima, ispred Aleša Espargara, Džeka Milera iz KTM rejsinga i vozača Gasgasa Augusta Fernandesa. Najbolju desetoricu kompletirali su Fabio di Đanantonio, Raul Fernandes i Fabio Kvartararo.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Indonezije 15. oktobra, uz direktne prenose na kanalima Sport Kluba.

Izvor: sportklub.n1info.rs

Ponudu guma potražite na sajtu Internet prodaja guma

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express