Neograničeno recikliranje

02.07.2013.

Reciklaža guma

Primarna funkcija guma je da drže automobile na putevima. Kada prođe njihov životni vek na putu, počinje njihov novi, reciklirani život.

Iako je recikliranje guma rasprostranjena pojava, tek 50 odsto starih guma nađe novu funkciju u zemljama Evropske Unije. Ostatak na putu neupotrebljivih guma spaljuje se ili završava na deponijama. Ovo se uglavnom radi kada sastojci iz gume postanu opasni po životnu sredinu.

Valerie Shuman, generalni sekretar Evropskog udruženja za reciklažu guma ETRA, veruje da na ovom polju ima prostora za napredak i da se nada da će Evropska Unija uhvatiti korak sa ostalim delovima sveta.

Nedavno je izjavila: „Neke oblasti u Kanadi su se odlično pokazale. Na primer, u Alberti se sve stare gume recikliraju“.

Jedna od kompanija koja pokušava da se izdvoji u ovoj oblasti je švedska kompanija EcoRub. Oni usitnjuju korišćene gume, odvajajući metal od gumene smese. Ovi komadići se potom melju i mešaju sa plastikom. Koriste patentirano jedinjenje da bi isforsirali hemijsku reakciju.

Novi materijal se koristi za podnice u kamionima, a glavni benefit je što se može reciklirati ponovo.

Izvršni direktor kompanije EcoRub, Ake Paulsson, pokušava da raširi ideju o recikliranju guma u zemljama Evropske Unije i nada se da će u budućnosti kompanije shvatiti potencijal ovog resursa.

Sa ovom izjavom slaže se Juan Antonio Teječa Otero, inženjer i menadžer prodaje u španskoj kompaniji koja se bavi recikliranjem guma „Renecal“. „Verujem u ovu tehnologiju, a najbolja stvar je što za reciklirane mešavine možete dobiti zaista dobru cenu. Ova smeša može biti veoma konkurentna proizvodima napravljenim od sirovina“.

U Velikoj Britaniji se već neko vreme uveliko priča o tome da bi na njihovim putevima mogla da se redukuje buka ukoliko bi se reciklirane gume ubacile u asfalt pri novom asfaltiranju.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express