Pobedu Aleša za veliku nagradu Katalonije zasenila povreda Banjaje

04.09.2023.

Vozač Aprilija Rejsinga Aleš Espargaro pobednik je trke za Veliku nagradu Katalonije, koju je obeležio veliki incident na samom startu. Espargaro se na taj način iskupio za prošlogodišnju grešku u finišu upravo ove trke, koja ga je koštala plasmana na podijum. Vreme potrebno za pobedu ovog puta bilo je 38:56,1590 sekundi. Osim toga, u pitanju je istorijski dan za Apriliju, budući da je njegov timski kolega Maverik Vinjales zauzeo drugo mesto (+0,377). Prvi put u istoriji ovog šampionata na dve vodeće pozicije našle su se dvojica vozača Aprilije. Na postolju je svoje mesto zauzeo i Horhe Martin iz Pramaka (+2.831).

Pobedu Aleša za veliku nagradu Katalonije zasenila povreda Banjaje
Tanjug/AP Photo/Joan Monfort

Međut desetoricom najbržih u Barseloni našli su se još i Žoan Zarko, Migel Oliveira, Aleks Markez, Fabio Kvartararo, Džek Miler, Augusto Fernandez i Fabio Di Đanantonio.

Banjaja pokazao dominaciju na velikoj nagradi Austrije

Dugo će se pričati o dva odvojena udesa u prve dve krivine, posle kojih su dvojica motociklista transportovani u medicinski centar. Deluje da je tešku povredu zadobio šampion i vodeći u generalnom plasmanu Frančesko Banaja. Čelnik Dukatija Davide Tardoci dao je medijima donekle ohrabrujuću izjavu kojom je poručio da Peko Banjaja „nije toliko loše kako je delovalo“.

Pobedu Aleša za veliku nagradu Katalonije zasenila povreda Banjaje
Foto:Profimedia

Banjaja, je doživeo tešku povredu kada mu je Bred Binder motociklom prešao preko noge i ostaje da se vidi koliko ga odsustvo čeka. On je trenutno prvi u generalnom plasmanu sa 260 bodova, 50 više od Horhea Martina. Beceki je treći sa 189, a Binder ima 166.

U medicinski centar prenet je i Bastijanini, koji je zbog incidenta u prvoj krivini kažnjen dugim krugom. Ostali vozači koji su tom prilikom izleteli sa staze su se posle 20-minutne pauze vratili na stazu i odvezli 23 kruga. Najbolje se snašao Espargaro, koji je po završetku trke napravio jedan veoma lep gest i pobedu posvetio povređenom Banjaji.

MotoGP karavan idućeg vikenda prelazi u Mizano, gde će voziti trka za Veliku nagradu San Marina.

Izvor:sportklub.n1info.rs

Trenutnu ponudu guma potražite na sajtu Internet prodaja guma

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express