Povećan broj udesa uzrokovanih lošim gumama

05.10.2012.

Broj poginulih i teško povređenih u nesrećama koje su uzrokovali problemi sa gumama znatno je povećan u 2011. godini, za razliku od konstantnog pada prethodnih godina. Ovaj alarmantan podatak objavila je britanska Nacionalna služba za bezbednost u saobraćaju: ukupno 205 ljudi poginulo je ili je ozbiljno povređeno u saobraćajnim nesrećama koje su uzrokovale nedovoljno napumpane, neadekvatne ili oštećene gume.

Povećan broj udesa uzrokovanih lošim gumama

“Ovi podaci veoma su zabrinjavajući, posebno ako imamo u vidu da je broj žrtava u svim saobraćajnim nesrećama porastao prvi put posle mnogo godina”, izjavio je Stjuart Džekson, predsednik organizacije TyreSafe, i dodao: “To znači da bi vozači trebalo češće da kontrolišu stanje svojih guma. Oktobar je mesec bezbednosti guma i savršen je trenutak da se iste dobro provere u cilju smanjenja ove negativne brojke”.

U sklopu oktobarske kampanje, na hiljade servisa širom Velike Britanije nudi besplatnu proveru guma.

Uprkos dosadašnjim naporima industrije guma da edukuje vozače o važnosti redovnog održavanja guma, zanemarivanje ovakve vrste kontrole nastavlja da bude problem.

“Razumemo da je kriza i da teška ekonomska situacija prisiljava neke vozače da gume koriste duže nego što bi trebalo ili da ih krpe na razne načine. Međutim, kada se radi o ljudskim životima, ne smeju se praviti kompromisi. Kada na ovaj način pokušate da uštedite koju paru, uglavnom ćete kasnije morati da platite znatno više.”, rekao je Džekson. On je dodao i da će nekoliko minuta koje potrošite na proveru stanja guma moći ne samo da vam pomogne da uštedite novac, već će vam pomoći i da vozite bezbedno tokom zimskih meseci.

Izvor: blackcircles.com

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express