Gume budućnosti – nove tehnologije i inovacije

20.04.2023.

Gume budućnosti, nove tehnologije i inovacije uveliko nam kucaju na vrata.

Mnogi proizvodi nove tehnologije nisu još pristupačni široj javnosti, ali se različite mogućnosti uveliko testiraju. Vrlo brzo, sve opcije koje ćemo ovde pomenuti, malo po malo osvojiće svet.

Za potrošače će sve ovo značiti sledeće – manje otpada, bolja energetska efikasnost, bolje prefromanse, gume bez oštećenja i drugo.

Pre nego što se bilo koja od novih opcija pojavi u prodaji, proći će rigorozne testove. Da li su sigurne za upotrebu, da li nude održivu pokretljivost, da li će držati odgovarajući pritisak, da li su zaista otporne na bušenje, da li će njihovo održavanje koštati više od njihove vrednosti? Sve su ovo pitanja na koja će struka morati da da odgovor pre nego što modeli dobiju odobrenje za svakodnevnu primenu na putevima.

Mada gume budućnosti još nisu raspoložive za prodaju, možemo da bacimo krtak pogled na to šta sve industrija planira za budućnost.

Gume budućnosti - nove tehnologije i inovacije

Proizvodnja guma u budućnosti

Sadašnje, konvencionalne gume, imaju određeni nivo pritiska na koji ih je potrebno naduvati da bi normalno funkcionisale. Kako se čini, uskoro će ovakve gume otići u prošlost. Glavni proizvođači nastoje da uvek idu jedan korak ispred vremena i potreba tržišta.

Njihovo međusobno takmičenje doprinosi tehnološkom razvoju. Kako bi kompanija uspela na konkurentnom tržištu, svaki dizajn i proizvodni aspekt treba da bude uzet u razmatranje; počev od sirovina koje se koriste, pa sve do kompjuterske tehnologije koju koriste dizajnerski timovi. Proizvodni timovi koji rade na stvaranju prototipova, treba da imaju na umu da stvoreni prototip treba da zadovolji sigurnosna testiranja.

Šta sve proizvođači treba da rade kako bi ostali u igri?

Gume budućnosti - nove tehnologije i inovacije

U narednim godinama, svi proizvođači koji žele da ostanu relevantni u industriji guma, treba da proizvode trajnije modele od dosadašnjih. Nivo pritiska u gumama, otpornost na bušenje, bezbednost u različitim uslovima na putu, samo su neki od zahteva koje proizvođači treba da poboljšaju kod svojih proizvoda.

Bez zamene probušene gume

Oštećenje na gumi ume da bude noćna mora za vozače. To je razlog zbog kog većina proizvođača teži ka tome da kreira gume koje su otporne na bušenje. U današnje vreme već su dostupne i u primeni neke tehnologije koje sprečavaju da automobil ostane zaglavljen na putu zbog oštećenja.

Možemo je pronaći kod specijalnih guma kompanije Pirelli koje su samozaptivajuće. Takođe i kod svih run flat guma koje su na neki način dizajnirane u ovom smislu.

Gume budućnosti - nove tehnologije i inovacije

Run flat gume

Run flat su posebno dizjanirane gume. Nakon što se primeti gubitak pritiska u gumama, one se mogu voziti smanjenom brzinom na relaciji od oko 80 km. Ove gume se ne mogu popravljati, jedino se mogu zameniti drugom odgovarajućom.

Samozaptivajuće gume

Ova vrsta gume je relativno novi izum. One imaju u sebi lepljivu supstancu na unutrašnjoj strani gazeće površine. Kada dođe do bušenja gume, supstanca zatvara rupu do 0,25 inča u prečniku. Na ovaj način se sprečava gubitak pritiska i garantuje normalna dalja upotreba.

A šta sve možemo da očekujemo od guma budućnosti, moći ćete da pročitate u sledećem članku.

Do tada, aktuelnu ponudu guma potražite na našem sajtu Internet prodaja guma.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express